Ett hållbart hem till ett rimligt pris – det ger livskvalitet tror vi. Därför bygger vi bostadsområden som gör det lite enklare att leva hållbart utan att någonsin tumma på lägenheternas kvalitet. På så sätt kan många få möjlighet att bo bra. Den sköna kvarterskänslan och gemenskapen får du på köpet.

Hållbarhet

En filosofi som håller

Svenska boställen har ett brett perspektiv på hållbarhet. Många års erfarenhet ger oss kunskap och erfarenhet att bygga hållbart och minska tillverkningens negativa effekter. Vi har tillgång till en certifierad internationell passivhusexpert och en certifierad Miljöbyggsamordnare, men vår ambition sträcker sig längre än till material och energiförbrukning. Att skapa ett hållbart samhälle kräver att vi gör det enkelt för människor att göra bra val och leva på ett sätt som inte slösar med jordens resurser. Därför bygger vi bostäder som låter människor mötas, samarbeta och utveckla sina bostadsområden tillsammans.

Miljösmarta material

Att välja material med låg miljöpåverkan är att ta ansvar för framtiden. Idag arbetar byggbranschen för att fasa ut skadliga ämnen från bygg- och anläggningsprodukter. Vi väljer material som uppfyller de högsta kraven i BASTA-systemet. BASTA ägs av IVL Svenska Miljöinstitutet och Byggföretagen och listar byggmaterial som uppfyller högt ställda krav på kemiskt innehåll. Genom att vara noggranna när vi väljer material kan vi bygga hus där människor mår bra och samtidigt värna om miljön för kommande generationer.

Redo att dela

Vi tror på delningsekonomi som en positiv kraft för ett hållbart samhälle. Därför försöker vi skapa förutsättningar för en lyckad grannsamverkan redan när vi planerar nya bostäder. För att ge varje förening en flygande start ordnar vi en inspirerande föreläsning som kan ge idéer om en mer hållbar livsstil. Kanske vill ni äga vissa saker tillsammans? Det är ett smart sätt att spara på jordens resurser och den egna ekonomin. De flesta av oss har verktyg som bara används några gånger per år. En enkel lista på de slagborrar, sågar och slipmaskiner som grannarna kan tänka sig att låna ut kan vara starten på ett smartare sätt att tänka.
Stora miljörum kan till exempel ge möjlighet att lämna in och byta saker som inte längre används, men som kan vara till nytta för någon annan. Kanske vill ni odla, samåka eller investera i en gemensam lådcykel? Varje bostadsrättsförening har olika förutsättningar och hittar egna lösningar. Möjligheterna är nästan oändliga.

Ekonomi

Hyrboköp öppnar bostadsmarknaden för fler

Vi vill skapa bostäder för människor i alla åldrar och olika faser av livet. Idag kan det vara svårt för unga och familjer med annan bakgrund att komma in på bostadsmarknaden trots en stabil och god ekonomi. De krav myndigheter och banker ställer på kontantinsats kan vara ett hinder som tar flera år att överkomma. Därför har vi skapat konceptet HyrBoköp. Det är ett verktyg som ger hyresgäster en unik möjlighet att spara ihop till kontantinsatsen under tiden de bor i bostaden. På det sättet vill vi skapa en lite mer jämlik bostadsmarknad.

• Svenska Boställen avsätter den del av hyran som överstiger månadsavgiften till en kontantinsats.

• Efter två år kan hyresgästen köpa lägenheten för ursprungligt pris och får då en rabatt på 120 000 till 200 000 kronor, beroende på lägenhetens storlek och avgift till föreningen. Den värdeökning som skett tillfaller hyresgästen.

• Hyresgästen kan även välja att fortsätta hyra sin lägenhet efter två år, men då upphör optionen och rabatten att gälla.

Hem till rimligt pris

Vi vill att så många som möjligt ska ha råd att bo bra. Från förstagångsköparna till seniorerna som säljer villan och vill ha mer pengar över att leva av. Därför arbetar vi med ett fastställt boendekoncept och väl inarbetade entreprenörer. På så sätt har vi effektiviserat och rationaliserat byggprocessen så att vi kan erbjuda prisvärda bostäder med hög kvalitet. Ett mycket långsiktigt samarbete med en av landets stora banker gör det möjligt för oss att erbjuda våra köpare en bankfinansiering med förmånlig ränta. Genom bra och dåliga tider har vi hållit fast vid vår grundtanke – att erbjuda välplanerade bostäder, med vacker närmiljö till ett pris som passar många.

Energisnålt, så klart

Att placera flera bostäder i en gemensam huskropp är effektivt ur energisynpunkt. Vi bygger välisolerade hus som gör att du som boende kan hålla nere energiförbrukningen och på så vis få en bra boendeekonomi. Bostäder har effektiv ventilation som ger ett bra innomhusklimat samtidigt som den återvinner värmen i frånluften vilket bidrar till låg energiförbrukning.
Vi tecknar förstås alltid gröna energiavtal och har individuell mätning av förbrukning. Varje lägenhet värmer sitt eget vatten, så att den egna elräkningen inte påverkas av grannarnas livsföring. Det tror vi skapar bra vanor och ett ökat klimatmedvetande.


Livskvalitet

Ett hem att trivas i

Små detaljer gör stor skillnad i ett hem. Därför har vi lagt ned extra möda på planlösningen i alla våra bostäder. Alla lägenheter har genomgående ljus och fina siktlinjer som skapar rymd och attraktiva ytor. Kök och vardagsrum ligger i anslutning till varandra och kan antingen användas med öppen planlösning eller skiljas från varandra med en mellanvägg. Oavsett storlek har varje bostad ett välutrustat kök, bra förvaringsmöjligheter och en skön balkong eller uteplats för soliga dagar och ljumma kvällar. På golven ligger parkett i alla rum utom i badrum och entré där det istället ligger tåligt klinker. Välplanerade ljusa rum ger dig alla möjligheter att utforma ditt hem precis så personligt som du vill ha det.

Skön kvarterskänsla

Vi bygger bostadsområden i mänsklig skala där det ska kännas tryggt och välkomnande att befinna sig. Det ska vara enkelt att träffas, lära känna grannarna och umgås när man vill. Därför skapar vi gårdar fyllda av platser där människor kan mötas och göra saker tillsammans. Lekplatser för stora och små, odlingsbänkar, gemensamhetsutrymmen och sköna sittplatser ger en hemtrevlig kvarterskänsla. Husen placeras med hänsyn till utsikt, solförhållanden och omkringliggande miljö för att ta till vara på varje områdes naturliga förutsättningar. Träd och gröna växter ger en lummig och harmonisk atmosfär samtidigt som det gör gården till en grön lunga som skapar syre.

Det lilla extra

Vi vill bygga spännande boendemiljöer som ger människor möjlighet att göra saker tillsammans utanför bostadens väggar. Därför lägger vi alltid till något extra i varje projekt. Det kan till exempel vara elcyklar, en pool, ett utegym eller odlingslådor för kryddor och grönsaker. Kanske vill ni dra ni upp er egen färskpotatis till midsommarfesten eller fylla odlingsplatserna med bärbuskar att gå och plocka solljumma hallon och jordgubbar ifrån? De gemensamma utrymmena kan bli vallabod under skidsäsongen och plats för cykelreparationer när gruset på gatorna sopats bort. Hur livet och vardagen ska se ut i just ert bostadsområde vet bara ni.